Kari aji 2: erdélyi regény Krúdynak, norvégiai kaland Jonathan Swiftnek

Folytatódik a játék, kortárs könyvet ajándékozunk klasszikusoknak: ma egy joruba ápoló norvégiai kalandjait csomagoljuk be Jonathan Swiftnek kétszáz évvel azután, hogy megírta Gulliver utazásait, Weöres Sándor csodatanító könyvet kap a létrájához, Krúdy Gyula pedig autentikus erdélyi történetet. Ti melyik nagy klasszikust ajándékoznátok meg?

2 kindle+ludtoll 1920

Egy afrikai-vietnami-francia utazása Norvégiába – Gulliver atyjának

Mélyen tisztelt Mr. Jonathan Swift! Kedves Jónás bátyám!

vagott swift
Jonathan Swift (1667–1745)

vagott kun arpadTudom ám, hogy nem túl hízelgő a véleménye az emberi társadalomról, és mélyen megértem Önt. Ám tegyünk egy kísérletet: hátha ez a karácsony valami mást hoz. Íme egy könyv karácsonyi ajándék gyanánt, utazásos ez is, akárcsak a Gulliver, és megkockáztatom: Jónás bátyám számára legalább olyan mesebeliként hat majd, mint emberek százmillióinak az ön kétszáz éves Gulliverje. Szerzője az 1965-ben született Kun Árpád, a címe: Boldog észak, 2013-ban jelent meg világunkban. Mind a szerzője, mind a főszereplője nagy utazó, akik mindent hátrahagyva vágtak bele a nagy ismeretlenbe. Kun Árpád bölcsész végzettséggel, feleséggel gyerekestül kelt útra, hogy új otthonaként Norvégiát válassza, ahol jelenleg is betegápolóként dolgozik. A regény főhőse szintén ilyen belevágós típus, csak ő a messzi Afrikából – ahol segédápolóként dolgozik egy francia kórházban – vág neki az onnan még távolabbi Norvégiának, hogy ugyanazt csinálja, amit Afrikában. Aimé Billion, mert így hívják, egy igazi kívülálló. Ereiben joruba, vietnami és francia vér keveredik. Az afrikaiaknak fehér, a fehéreknek afrikai. Útja során legalább olyan új neki a jóléti és mégis nagyon egzotikus világ, akárcsak Gullivernek a liliputiak. És valami olyan dolgot is megtapasztal ez a fura afrikai, amit eddigi életében még sohasem…

artur

 

Lakatos Artur

Csodák tanítása Weöres Sándornak

Mélyen tisztelt Weöres úr!

weores sandor
Weöres Sándor (1913–1989)

Engedje meg, hogy ezzel a rövidke levéllel és a mellékelt könyvvel kívánjak Önnek áldott karácsonyt!

A könyv alapvetően három részből áll: a törzsszöveg a tanítás elméleti alapjait írja le, a munkafüzet 365 gyakorlata a megbocsátás által segíti a tanulót a magasabb tudatszintek felé. A tanári kézikönyv pedig azokhoz szól, akik saját maguk is A csodák tanítását kívánják oktatni. Ez a könyv segít, hogy lábunkat-kezünket emeljük, azon a bizonyos létrán fokról fokra emelkedjünk az ég felé.

Kérem, a könyvet mutassa meg jó barátjának, Hamvas Bélának is.

emesecsilla

 

Szeretettel, Nádasdi Csilla Emese

Csicsó után az Isten Krúdy Gyulának

Kedves Krúdy Gyula!

krudy gyula
Krúdy Gyula (1878–1933)

vagott molnar vilmosGondolom, meglehetősen unatkozhatsz ott azon a másvilágon, azt se tudom, hogy vannak-e ott egyáltalán kávéházak vagy lóversenyek… Épp ezért hoztam egy kis olvasnivalót: Molnár Vilmos: A legfelső stáció című novellakötetét. A szerző erdélyi, még javában él, és amikor épp nem ír, akkor a Székelyföld című irodalmi-kulturális lapot szerkeszti. Három szó, ami összefoglalja novellái, felnőttmeséi tartalmát: humor, irónia, kisembersors. Pont mint nálad. Csak kicsit másképp. Ami nálad ködös-álmos Nyírség, az Molnárnál istenháta mögötti elhagyott kis állomás. Ami nálad anekdota, az Molnárnál székely, csavaros észjárás. Ízig-vérig magyar ő is, írásait csak az érti, aki dekkolt már elhagyott, nyikorgó ajtajú állomásokon télvíz idején, várt olyan vonatot, ami soha nem érkezett meg, vagy egyszerűen csak kolis évei alatt próbált sajtos laskát főzni hiányzó alapanyagokból. Különösen figyelmedbe ajánlom a Csicsó után az Isten című novellát. A történet arról szól, hogy a zötyögő személyvonatba Csíkcsicsó után beszáll az Isten. Szemben a kupéban a maga saját ügyei-bajaival elfoglalt kisember azon gondolkozik, hogy hát mégiscsak beszédbe kéne elegyedni vele… Hitemre, kedvedre való fordulat! Aztán ha elolvastad, feltétlenül írd meg, te miről faggattad volna a Magasságost. Válaszleveled érdeklődéssel várom.

kati

 

Lakatos Fleisz Katalin

 

fokopf jpg

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s