Egy egész másik tanúság Jézus Krisztusról

A történet az egyik (ha nem a) legismertebb a világon: mintegy kétezer évvel ezelőtt világra született egy gyermek, aki rövid életével, tragikus halála dacára örökre megváltoztatta a világot. Jézus története még azokra is hatással van, akik minden szakralitástól idegenkednek. A Názáreti életének a Biblia csak néhány rövid szakaszát mutatja be: a születést, a gyermekkort és a nyilvános működést. Adott a kérdés: hogyan lett Mária fiából az, akit Keresztelő János Isten bárányának nevezett.

biff1920
Megjegyzendő, hogy nem Christopher Moore mára klasszikussá lett regénye az első mű, amely humoros formában igyekszik megválaszolni az előző kérdést, jómagam például találkoztam már John Farman:
Jesus – The Teenage Years (Jézus kamaszkora) című regényével is. Sok esetben van úgy, hogy újabb művek beárnyékolják a csaknem ugyanolyan kiváló, hasonló korábbi szerzők műveit, így történt ez Robert Sheckley munkásságával is, aki Douglas Adams szellemi elődjének tekinthető, mégsem örvendett soha megközelítőleg sem hasonló ismertségnek és elismertségnek.

Persze ha a Biff evangéliumát méltatlannak tartanám a kitüntetett figyelemre, most nem írnék róla, nemcsak azon okból, hogy ez a könyv is igen nagy hatású, hanem azért is, mert nálam teljes mértékben „betalált”. Szívesen olvasok bibliai ihletettségű könyveket, Robert Graves Jézus királya nagy kedvencem, Nikosz Kazantzakisztól a Krisztus utolsó megkísértését is mesterműnek tartom – ellentétben számos prominens egyházi személlyel, akik mindkettőt blaszfémiának tartják, gondolom főleg azért, mert belenyúltak az evangélisták által örökül hagyott történetbe. Talán meglepően hangzik, de Moore könyve esetében ez a kifogás nem állná meg a helyét. Persze a benne leírtak szinte bizonyosan nem történtek meg ebben a formában, de sehol nem kerül ellentmondásba az újszövetségi szövegekkel. Az persze más kérdés, hogy szabad-e szent dolgokon nevetni – A rózsa neve Jorge atyája ezt határozott nemmel válaszolná meg –, másrészt a Biff evangéliuma olyanokat is megismertethet az Örömhírrel, akik talán sosem kerültek közelebbi ismeretségbe a Bibliával.

A történet meglehetősen távolról indít: napjainkban járunk, amikor isteni parancsra Raziel angyal feltámasztja Lévit, akit Biffnek hívtak, Jézus legjobb barátját, mégpedig azzal a céllal, hogy megírassa vele az üdvtörténet hiányzó fejezeteit. Biff a galileai kezdetektől Jézus mellett volt egészen a kereszthalálig, de az evangélisták úgy látták jónak, ha nem tesznek említést róla. Biff, akárcsak Józsua (a műben így szerepel Jézus) egyaránt a galileai Názáretben nőttek fel, akárcsak Mari (Mária Magdolna), akit szoros, de végig plátói kapcsolat fűzött Józsuához, bár Biff is vonzódott hozzá. Józsua nem volt kezdettől tudatában annak, ki is ő, épp ezért szánta rá magát arra, hogy megkeresse a három bölcset, akik születésekor meglátogatták anyját, Máriát. Innentől rugaszkodunk el a Biblia szövegétől, viszont magyarázatot kapunk arra, hogyan áll(hatot)t (volna) össze a krisztusi tanítás a nagy keleti vallási-filozófiai nézetekből. Hogy némi egészen aktuális dologról is szó essen: Moore szövege szerint Józsua nemcsak hogy ismerte, de alkalmazta is a jógát – démonok felidézése nélkül.

chrismoorebohoc
Christopher Moore amerikai író 1957 első napján született. Első regényének 1992-es megjelenése előtt volt ács, bolti eladó, éjszakai hotelportás, biztosítási ügynök, pincér, fényképész és rock and roll lemezlovas, szereplőinek karakterformálásához alapos tapasztalatot halmozva fel. Ma kedvtelésből fényképez és fest, kajakozik és búvárkodik. Tavasszal érkezik új regénye, a Shakespeare for Squirrels (szabad fordításban: Shakespeare mókusoknak), ami nem egyéb, mint a Szentivánéji álom vicces átdolgozása.

Christopher Moore más könyveihez hasonlóan a Biff evangéliuma rendkívül könnyed, olvasmányos szöveg, és olyan lazasággal nyúl a nehéz témához, amellyel más műben még nem találkoztam. Mégsem tiszteletlen azzal szemben. Tekinthetünk a könyvre akár egyfajta misztériumjátékként, rendhagyó betlehemesként is, amely népszerű formában tálalja fontos mondanivalóját, anélkül, hogy a torkunkon akarná azt lenyomni.

 

Kinek NEM ajánlom a könyvet? Elsősorban a bigott szentfazekaknak, akik elutasítanak minden unortodox közeledést a vallási témákhoz, ellenséget keresnek ott is, ahol nincsen. Csaknem ugyanilyen kevéssé javaslom a harcos ateistáknak: ha arra számítanak, hogy nevetségessé teszi a keresztény hitet, vagy akárcsak cáfolja a csodák megtörténtét, csalódni fognak. Annál melegebb szívvel ajánlom ellenben az összes többi könyvbarátnak, legyenek hívők vagy nemhívők, öregek vagy fiatalok, férfiak vagy nők stb.

A Biff evangéliuma utóéletéről mindenképpen megemlítendő, hogy színpadi változata is készült Haverom a Messiás címmel, Makranczi Zoltán rendezésében. Felmerült moziváltozat elkészítése is, de évek óta nagy a csend körülötte, ahogy egy esetleges folytatásnak is kevés az esélye. Tegyük hozzá, szerencsére.

Akinek a Biff evangéliuma megtetszik, annak érdemes próbát tennie Moore más könyveivel is. Karácsony táján stílszerű olvasmány A leghülyébb angyal, amely talán a világ egyetlen karácsonyi zombis regénye. Remekbeszabott alkotás a Bolond is, amelyben a Lear király cselekményét kísérhetjük figyelmmel az udvari bolond szemével, vagy éppen a legfrissebb, a Noir, amely címéhez méltóan igazi „film noir” történet a roswelli ufószerencsétlenség idejéből.

biffborito

Olvass bele: Biff evangéliuma, aki Jézus gyerekkori haverja volt

Christopher Moore: Biff evangéliuma, aki Jézus gyerekkori haverja volt (ford. Pék Zoltán), Agave Könyvek, Budapest, 2006. Azóta három további kiadást ért meg, és e-könyvként is kínálja a kiadó. Az eredeti, angol nyelvű regényt 2002-ben publikálták (Lamb – The Gospel According to Biff, Christ’s Childhood Pal).


 

A könyv helyben olvasható vagy kölcsönözhető többek közt itt:

Kovászna Megyei Bod Péter Könyvtár

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s