Mielőtt a kávé kihűl

Nem szeretem az időutazós regényeket, mert sablonosak és kiszámíthatóak. Valaki visszamegy a múltba, ott jól megkavarja a dolgokat, aztán egy egész történeten keresztül dolgozik azon, hogy rendbehozza a jelent. Ha láttad a Vissza a jövőbe című filmet, semmi újat nem tudnak mondani neked. Én legalábbis szentül hittem, egészen addig, amíg el nem olvastam
Kavagucsi Tosikadzu regényét.

Ez a könyv abban a pillanatban megtetszett, hogy megláttam a boltban. A zöldes-fehér borító közepén egy csésze kávé, amiben számok örvénylenek, alatta egy lány szürcsöli a kávéját, és összességében olyan megnyugtató hatást kelt, hogy az embernek azonnal kedve támad bekuckózni vele egy pihepuha pokróc alá, egy csésze forró… akármi társaságában (a hangulat kedvéért kávé javallott).

A Funiculi Funicula kávézó egy japán városban van. Nem túl forgalmas, a berendezése legalább százéves, s bár csak egy ősrégi ventilátor pörög a plafonján, a legkeményebb kánikulában is hűvös hely, nem mellesleg pedig élő legenda. Egy élő városi legenda, hogy pontosak legyünk. Azt beszélik ugyanis, hogy ezen a helyen lehetséges az időutazás. Jogos a kérdés: ha ez a kávézó tényleg egy időkapu, akkor miért nem tolong itt egész Japán, meg még a fél világ? Nos, azért, mert az időutazásnak szigorú szabályai vannak.

1. Az időutazás a kávézó egyetlen székéről lehetséges. A széken viszont szinte mindig ül valaki (naponta egyszer megy csak el a mosdóba), és ha megpróbálod erőszakkal felállítani róla… Olvasd el a könyvet, és meglátod, de én nem próbálnám ki.

2. Amíg a másik idősíkban vagy, nem állhatsz fel erről a székről (ez azt jelenti, hogy nem hagyhatod el a kávézót, és csak és kizárólag azzal találkozhatsz, aki az ott-tartózkodásod alatt betért oda).

3. Az utazás akkor kezdődik, mikor kitöltik a kávédat, és akkor ér véget, mikor kiittad a csésze tartalmát. De muszáj visszatérned, mielőtt a kávé kihűl.

4. Bármit teszel odaát, a jelen nem fog megváltozni. Hogy ez lehetséges-e? Persze. A hitetlenkedők lapozzanak a 144. oldalra, ott részletes felvilágosítást kapnak arról, mi történne akkor, ha egy másik idősíkból érkező merénylő megpróbálna meggyilkolni valakit a kávézóban (spoiler: teljesen hiába próbálkozna).

A történetből 2018-ban filmet is forgatott
Ajuko Cukahara

Feltevődik tehát a kérdés: ha ezeket a szabályokat mind betartod (megszegni pedig lehetetlen őket), akkor mi értelme az időutazásnak? Erre a kérdésre keresi a választ a regény, 4 nő történetén keresztül. Az első szerelmes, de a férfi, akiről azt hitte, meg fogja kérni a kezét, elhagyja. A második ápolónő, aki évek óta tehetetlenül figyeli, ahogy a férje fokozatosan elveszíti az emlékezetét, míg végül már őt sem ismeri meg. A harmadik az álmait követve hagyta el a családját, és hiába szeretné rendbehozni a viszonyát a húgával, már túl késő. A negyedik várandós, és tudja, hogy választania kell a saját és a leendő gyermeke élete között, mert a súlyos szívbetegsége miatt csak egyikük élheti túl a szülést. Vajon segíthet rajtuk egy találkozás egy másik idősíkban, ami ráadásul csak addig tart, amíg egy csésze kávé kihűl? Egy pár perces beszélgetés megoldhat négy ilyen kilátástalan helyzetet? És ha a jelent nem tudjuk megváltoztatni, mi magunk megváltozhatunk?

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akiknek felkeltette az érdeklődését Fumiko, Kohtake, Hirai és Kei története, akik imádják a kávét, és szívesen olvasnának a japán kávékultúráról, és főleg azoknak a szkeptikusoknak, akik hozzám hasonlóan régóta keresnek egy izgalmas, eredeti, de főleg hiteles időutazós történetet.

Olvass bele

Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl (ford. Béresi Csilla), Kossuth Kiadó, 2018, Budapest. Az eredeti regény a szerző első könyve, 2015-ben jelent meg, Kavagucsi korábbi színpadi játéka alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: