Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el

Hét és fél ok, amiért érdemes elolvasni ezt a könyvet

A Seven and a Half Lessons About the Brain, Lisa Feldman Barrett neurológus szórakoztató-tudományos könyve, 2020-ban jelent meg, és az emberi agy működését mutatja be 7 (és fél) szempontból. Íme 7,5 ok (egyedi ötlet, tudom…), amiért érdemes elolvasni ezt a könyvet.


1. Közérthető

Sokan kerülik a tudományos témákat boncolgató könyveket, mert félnek attól, hogy nem fogják megérteni őket. A Seven and a Half Lessons… ilyen szempontból egyáltalán nem ijesztő. Mielőtt elolvastam, fogalmam sem volt a neurobiológiáról, mégsem akadtak gondjaim vele. Az írónő úgy magyarázza meg a szakkifejezéseket, hogy mindenki könnyen megérthesse őket. Például a neuront úgy írja le, mint „egy pici fa lombos ágakkal (dendritek), hosszú törzzsel (axon) és szerteágazó gyökerekkel”. Bár a könyvnek egyelőre nincs magyar fordítása, bátran ajánlom eredeti nyelven is. A nyelvezete viszonylag egyszerű, egy középszintű angolos már biztosan könnyen megérti, de lelkes (és szótárazni nem szégyellő) kezdők számára is élvezhető.

2. Új nézőpontot használ

Mindenki tudja (vagy legalábbis meg van győződve arról, hogy tudja), mi az agy és hogyan működik. Nos, ez a könyv minden olvasónak be fogja bizonyítani, hogy tévedett. Illetve nem tévedett, de a legfontosabb információi hiányoztak, így nem is volt igazán igaza. Például köztudott, hogy az érzékszerveink segítségével érzékeljük a körülöttünk levő világot. Ezek továbbítják észleléseiket az agynak, ami feldolgozza az információkat, és ez alapján utasítja a testet különböző reakciókra. Nos, igazából az agy első körben csak megjósolja, mi lehet az, amit érzékeltünk, ezután egyből beindítja a válaszreakciót. Az információk feldolgozása azután fejeződik be, hogy a test már megkezdte a reagálást. Őrültségnek tűnik? Nos, röviden, ezzel a módszerrel tulajdonképpen megnőnek az ember túlélési esélyei a veszélyes helyzetekben.

3. Tényleg lehet tanulni belőle

Generációnk egyik legnagyobb gondja, hogy azok a könyvek, amelyekből rengeteg izgalmas újdonságot kéne megtudjunk, igazából nem mondanak semmi újat. Ennek valószínűleg az az oka, hogy mire egy könyv megjelenik nyomtatásban, a lényeges felfedezéseit már publikálták az online sajtóban, több youtuber is átbeszélte őket stb. stb. Ez a könyv az üdítő kivétel. Természetesen vannak benne bőven információk, amiket már ismerünk, de ahogy azt az előző pontban is mondtam, mivel mindent új nézőpontból mutat meg, a lényege újdonság marad.

4. Viszonylag új

2020 végén jelent meg, így a könyvben bemutatott felfedezések relevánsak. A neurobiológia fiatal tudományág, szinte minden nap felfedeznek valami újat ezen a területen. Emiatt 10 év múlva valószínűleg már rég nem lesz semmi újdonság ebben a könyvben, de most nagyon is aktuális. Ami pedig még fontosabb, igazi neurológus írta (nem műkedvelő, aki rajong az idegtudományért, de igazából fogalma sincs róla), úgyhogy az olvasó biztonságban érezheti magát: az információk, amiket a Seven and a Half Lessons…-ben olvas, megbízhatóak, és pillanatnyilag ezek a „legigazabbak”.

5. Lehet hozzá kapcsolódni

Azt hihetnénk, hogy a neurobiológia olyasmi, amihez sokan egyáltalán nem tudnak kapcsolódni. Ez részben igaz (azt például nem garantálom, hogy az olvasó a könyv végére érve az összes szakkifejezésre emlékezni fog), de azok a példák, amiken keresztül az író az agy különböző funkcióit bemutatja, mindenki számára érthetőek és sokszor ismerős helyzeteket írnak le (például vásárlást vagy baráti beszélgetést). Romániaiként meglepetésként ért, hogy találtam a könyvben egy kifejezetten itteni példát is. (Arról szólt, hogy a Ceaușescu-rendszerben gyermekotthonokban nevelkedett árváknak hogyan fejlődött az agya a szeretet nélküli és sokszor embertelen körülmények hatására.)

6. Vicces

Legalábbis ha az ember szereti a száraz humort. Íme egy példa a legelső oldalról (szóval nyugalom, semmi spoiler): „Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Föld, amit agyatlan lények uraltak. Ez nem egy politikai kijelentés, csak biológiai.”

7. Nő írta

A feministákat, azt hiszem, máris meggyőztem. A nem feministákat emlékeztetném arra, milyen alacsony a neurobiológus nők száma. A női hang ezen a területen olyan ritka, hogy már csak azért is érdemes elolvasni ezt a könyvet, hogy az ember tudatosítsa magában: léteznek neurobiológus nők, és még könyveket is írnak. Egyébként érdemesnek tartom megemlíteni, hogy ez nem „csajos” könyv (nem rózsaszín, nincsenek benne hercegnők, semmi csillámporos sztereotípia, a legférfiasabb férfi is biztonságban érezheti magát olvasás közben). Szóval, kedves olvasó, lépj ki a komfortzónádból, olvass tudós nőket!

7,5. Nekem tetszett.

Azoknak, akik megbíznak a könyvajánlókban: Olvassátok el! Ez egy jó könyv.

Azoknak, akik nem bíznak a könyvajánlókban: Olvassátok el! Bizonyosodjatok meg róla, hogy a könyvajánlók hazudnak!

Lisa Feldman Barrett Kanadában született, családjából elsőként szerzett egyetemi diplomát. Klinikai szakpszichológusnak készült, karrierje elején neuroanatómiai és idegtudományi (neurológiai) szaktanulmányokat végzett. Egyedi kutatóprogramja pszichológiai és neurológiai szempontból vizsgálja az érzelmek természetét, jellegét. Könyveit több tucatnyi nyelvre lefordították, a Seven and a Half Lessons… az eredeti után alig néhány hónappal megjelent román nyelven, így az is olvashatja, aki az angollal nem boldogul. A szerző korábbi, 2017-ben megjelent könyve is olvasható románul: Cum iau naștere emoțiile. Viața secretă a creierului címmel a Romániai Kognitív Tudományok Egyesület Kiadónál jelent meg 2018-ban.

Lisa Feldman Barrett: Seven and a Half Lessons About the Brain (Houghton Mifflin Harcourt, Boston, 2020)


Lisa Feldman Barrett: Șapte lecții și jumătate despre creier (Vellant, Bukarest, 2021)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: