Könyvlakoma: minden hétre egy kötet!

Remek hírrel kezdődik az esztendő, nyugodtan szórjátok: már egészen biztos, hogy ínyenc olvasnivalóban 2024-ben sem kell szűkölködnünk! Tucatnyian pisztáciások összesen legalább hatvan könyvet ajánlottunk nektek és persze egymásnak is az utóbbi hetekben. Ez azt jelenti, hogy bőven jut az év minden hetére egy cím, ha valaki olykor éppen híján lenne az inspirációnak. Ráadásul a választékban nagyon sokféle műfajt találunk, és nem hiányzik sem az (örök)ifjúsági regény, sem a gyermekkönyv.

Forrás: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét/Facebook

Van itt minden: szépirodalom, történelmi regény, novelláskötet, krimi, science fiction, lektűr, családtörténet, kortárs és (lassacskán) klasszikus(nak számító) magyar és nemzetközi szerzők, akik között akad matematikus és antropológus, no meg elsőkötetes író – magyar és angol nyelvű olvasmányok, erdélyi és idegenföldi történetek gazdag kincsestárában válogathatunk kedvünkre: mert tévedés ne essen, mi magunk, a Pisztáciablog szerzői is szíves-örömest inspirálódunk egymástól minőségi olvasnivalót keresve. Elégedetten nyugtázhatjuk: jó hosszú lett a már amúgy is kanyargó várólistánk – csak győzzük cérnával és könyvtárba járással. Saját kedvenc könyvcímemnek (Havas Juli: Nincs Hold, ha nem nézed) ezennel komoly vetélytársa akadt a lelki füleimnek annyiféleképpen ígéretesen hangzó A halászó macska uccájában (Földes Judit) és a szemrevaló könyvborítók lajstroma is bővült.

Bár pisztáciacsapatunkban egyéni ízlésünk és személyiségünk roppant sokféle, a hatvan között óhatatlanul került olyan cím, amit többen is ajánlottunk, inkább az meglepő, hogy csupán ilyen kevés. Leginkább hazai történetekhez húzott a szívünk: háromszor ajánlottuk Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című könyvét és szintén háromszor Visky Andrástól a Kitelepítést, ketten soroltuk kedvenceink közé a Másodvirágzást (Valérie Perrin) és az Anomáliát (Hervé le Tellier). Ha ezeket levonjuk, kedvenceink összlétszáma akkor is meghaladja az ötvenkettőt, tehát így is jut egy könyv az év minden hetére, de a toplistáinkhoz írt ajánlóinkban igazából további címekre is bukkanhattok. S nehogy véletlenül akár csak egyetlen egy is elkerülje figyelmeteket, összegyűjtöttem itt az összes kedvencajánlót. Irány hát a könyvtár, könyvesbolt, cimboráink polcai. Lakmározzatok kedvetekre!

Nyomozó nyugdíjasok, boldog békeidők Erdélyben, macskabuddhizmus (Best of 2023 Csillától)

Szeretet, kilátástalanság, női sorsok, titkos gyász és Britt-Marie (Kinga kedvencei)

János játszik: spanyol diktatúra, szovjet atomkatasztrófa, erdélyi történet az 1930-as évekből

Réka molyolós címkéi: ötplusz könyv!

Nyulak, kutyák, tesók, mesék és olvasni vágyó anyukák megmentője (Szász család best of 2023)

Kolozsvár-regény, spanyol családtörténet ezer oldalon, regényhősök terápiában (Bogi idei toplistája)

István 2023-as olvasmányainak kvintesszenciája

Francia ellenállás, „road book”, felnövéstörténetek és nincs Hold (Edit kedvencei)

Családi húszas a kétszázharminchétből (Hanna, Juli, Blanka és Imre kedvencei)

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el